Gastronomia Sopot

Czy warto inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest łatwym kawałkiem chleba. Osoby bez żadnego doświadczenia, bez jakichkolwiek zdolności powinny bardzo dobrze zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeżeli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze muszą sobie zdawać sprawę z paru rzeczy. Po pierwsze muszą postawić na sprawdzony personel. Szef kuchni, kelnerzy oraz manager to podstawa. Druga rzecz tyczy się szczególności samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym barem gastronomicznym jest restauracja. Nie sprawdzi się ona jednak na malutkich, lokalnych rynkach. W przypadku mniejszych miejscowości warto pomyśleć o kebabie, budce z burgerami a więc ogólnie fast food. Powinno się także zdawać sobie sprawę, że gastronomia nie jest tanim biznesem. Na wejście potrzebujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, potrzebne urządzenia oraz naczynia- to wszystko mnóstwo kosztuje. Dużo będzie trzeba także wydać na uzyskanie niezbędnych koncesji, chociażby na sprzedaż alkoholu. W skali roku wartość takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w interes gastronomiczny należy także wziąć pod uwagę specyfikę lokalnego rynku. Restauracja z wyższej półki niewątpliwie nie sprawdzi się na niedużym, regionalnym rynku na przykład na osiedlu z gigantycznej płyty. Tymczasem czynsze w centrum ogromnych miast są w rzeczywistości niezwykle wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Brak jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oszacujmy wobec tego na początku nasze zdolności, nasz zapał do prowadzenia interesu a dopiero potem bierzmy się za prowadzenie swojego przedsiębiorstwa.